Sysslor

Arbeit macht lite mindre zonröta

Inom Folket har det med åren utkristalliserats ett åtta huvudsakliga sysselsättningar som man ägnar sig åt dagligdags. Dessa sysslor styr vilka specialfärdigheter och talanger som karaktären har, och har ofta även viss inverkan på utseende och grundegenskaper. För rollpersoner avgör sysslan även grundutrustningen, men det är något som slås fram före äventyret snarare än något man väljer.

Krossaren

Krossaren.jpg

Varje dag är en kamp för överlevnad, och Krossaren tar detta uttryck till sin yttersta spets. Han slåss för Krubb, för Patroner, för respekt. Han slåss inte snyggt, men effektivt för det gäller inte alltid att vara starkast eller ens bäst — det handlar bara om att vinna till varje pris.

Typiska namn: Hugust, Lenny, Marl, Pontis, Otiak, Ingrit, Mubba, Nelma, Nogga, Rebeth.

Typiskt utseende: Krossad näsa, död blick, ärrad skalle, en hockey eller svetsarmask för när det blir allvar. Koppen är ärrad, och allt från muskulös och abnorm till senig eller kompakt. Vanliga kläder är en sliten skinnrock eller ett gammalt blåställ, en för liten t-shirt, en hemmasnickrad (mest dekorativ) rustning av bildäck, navkapslar och korrugerad plåt.

Bästa grundegenskap: STY
Specialfärdighet: Mucka
Särskilda talanger: Hård jävel, Njurslag, Övervåld

Skrotskallen

Skrotskalle.jpg

Där alla andra bara ser skrot och skräp från ena änden av horisonten till den andra när de tittar ut över zonen ser du en outtömlig guldgruva. Överallt finns den gamla tidens teknologi gömd, och du är den som en dag skall lista ut dess hemligheter och återskapa den värld du hört om i Den Gamles sagor.

Typiska namn: Kvark, Oktan, Plonk, Zingo, Zippo, Delta, Iridia, Loranga, Nafta, Zanova

Typiskt utseende: Svetsglasögen, ett ständigt flin, spretigt eller fläckvis bortbränt hår, rödsprängda ögon, smutsigt ansikte, tuggar ständigt på något. Kroppen är extrem åt något håll: oerhört spinkig och senig eller enormt fet, beroende på om du ständigt småäter eller glömmer att äta medan du klurar ut nästa manick. Vanliga kläder är en lortig overall, en genomskinlig plastrock, en hårdrockströja från den gamla tiden, och allehanda invävda kedjor, lampor och sladdar.

Bästa grundegenskap: SKP
Specialfärdighet: Mecka
Särskilda talanger: Motorskalle, Reparatör, Uppfinnare

Zonstrykaren

Zonstrykare.jpg

Alla tittar snett på dig, och tar omvägar runt dig — de tror du bär rötan med dig tillbaka från zonen. Det gör inget. De behöver dig, och du behöver inte dem. Bara du hittar genom zonen; du vet var artefakterna och krubbet och det drickbara vattnet finns. Du kan sova lugnt för du ser zonmonstren långt innan de ser dig.

Typiska namn: Danko, Endel, Franton, Hammed, Max, Felin, Jena, Katin, Krin, Tula

Typiskt utseende: Ansiktet är dolt under skyddshuva och mask, men är ärrat av zonen. Skinnet är ofta hårlöst och blekt, inlindat i smutsiga bandage. Könet är svårt att avgöra men koppen är tunn och spänstig. Vanliga kläder är en regnrock och overall som håller sol, vind och vatten ute, kamouflagekläder, kängor och en ryggsäck.

Bästa grundegenskap: KYL
Specialfärdighet: Leda vägen
Särskilda talanger: Monsterjägare, Rötnos, Sakletare

Fixaren

Fixaren.jpg

Patroner? Krubb? Vatten? Artefakter? Du kan fixa allt folk frågar efter. Så länge du förser dem kommer de se till att du överlever, så kan lägga upp fötterna och inte bry dig så mycket om allt det där vardagsjäktet alla andra störs av.

Typiska namn: Abed, Denrik, Fillix, Jonar, Leodor, Jolisa, Lula, Marlia, Monja, Novia

Typiskt utseende: Ett ovanligt välbevarat ansikte, ständigt leende, infettat hår för perfekt form och hållbarhet. Kroppen är inte så stark som många andras, men skapar trygghet och förtroende på något vis. Vanlig klädsel är en gammal fornkostym eller galadress, skinnhandskar, lång rock, och en prydlig hatt.

Bästa grundegenskap: KNS
Specialfärdighet: Schackra
Särskilda talanger: Elak jävel, Storhandlare, Hållhake

Mutanten med hunden

MutantenMedHunden.jpg

Hunden är mutantens bäste vän, och som tur är så är Arken full av dem. Du minns inte hur din hund blev din, men nu står den dig närmare än någon annan mutant. Ni lever i symbios: du ger den Krubb och den biter halsen av varenda klåpare som sticker upp.

Typiska namn: Finn, Jony, Mohan, Montiak, Rasper, Anny, Brie, Krinnel, Linna, Sofin (för mutanten), Grim, Grock, Fingo, Hugge (för hunden)

Typiskt utseende: Ansiktet är hårlöst och ärrat, blekt och uttryckslöst på gränsen till vanställt. Kroppen är krum och kortväxt, eller så är det bara så att mutanten hela tiden hukar sig för att vara närmare hunden… svårt att säga. Vanlig klädsel är arbetarbyxor och täckjacka, en varm tröja och ett par kängor.

Bästa grundegenskap: KYL
Specialfärdighet: Bussa på
Särskilda talanger: Blodhund, Kamphund, Mutantens bästa vän

Krönikören

Kr_nik_ren.jpg

Allt måste antecknas. Inget får glömmas. Allt måste bevaras för framtiden så att Folket kan hitta tillbaka till den gamla tidens kunskap. Den Gamle har tjatat om det sedan tidigare än du ens kan minnas längre, och du har troget skrivit ner allt du lärt dig i dina böcker. De har blivit många med åren och de är din gåva till Den Gamle på åderns höst.

Typiska namn: Erister, Olias, Maxim, Silas, Vikton, AMara, Danova, Johalin, Hanneth, Miri

Typiskt utseende: Ansiktet är blekt och hårlöst, men vänligt. Blicken är allvarsam och studerande. Kroppen är mager och knotig, nästan puckelryggig. Vanliga kläder är en lappad overall med nummer på (en gåva från Den Gamle), en regnrock eller sliten kostym, och allehanda minnessaker som hänger överallt.

Bästa grundegenskap: KNS
Specialfärdighet: Inspirera
Särskilda talanger: Artist, Helare, Våldshetsare

Bossen

Bossen.jpg

Civilisation kommer med ordning, och ordning kan inte finnas utan någon i toppen som bestämmer. Vissa leder, och övriga arbetar, så enkelt är det, men samtidigt inte. Det finns alltid någon annan dumjävel till boss med usla idéer som försöker ta över ditt gäng och förstöra drömmen om civilisation.

Typiska namn: Augustian, Kristor, Maximon, Mohamin, Oskartian, Briktoria, Elona, Gunitt, Natara, Bristin

Typiskt utseende: Kopparärrat ansikte, flottigt hår, trött blick. Hållningen är rak och kroppen stark, även om den kanske är liten eller till och med saknar kroppsdelar — det är ändå inte där pondusen kommer ifrån. Vanliga kläder är kostym eller klänning, en vit skyddsdräkt i finaste gammal plast, en rejäl hatt och smycken.

Bästa grundegenskap: KNS
Specialfärdighet: Kommendera
Särskilda talanger: Kommendant, Arkens beskyddare, Välbeväpnat gäng

Slaven

Slaven.jpg

Det är bra att vara slav; tryggt att veta sin plats; stabilt att ha en uppgift, och till och med ärofullt att vara en grundpelare för Folkets överlevnad. Ett väl utfört verk är något att vara stolt över. Men ändå… den där gnagande känslan att det kanske inte riktigt är din plats, och att någonstans där ute finns ett annorlunda liv.

Typiska namn: Dink, Fils, Hent, Mart, Wilo, Alia, Eria, Henny, Kim, Lin

Typiskt utseende: Uttryckslöst ansikte, grovhugget eller nästan vanställt. En död eller fjärran blick. Kroppen är kraftfull och muskulös, men ändå mager och allt mer bruten med åren. Vanliga kläder är bojor och kedjor (alltid är det någon som försöker smita och förstöra för andra), en trasig t-tröja eller bar överkropp, en smutsig arbetsoverall.

Bästa grundegenskapen: KYL
Specialfärdighet: Uthärda
Särskilda talanger: Obrydd, Slagtålig, Rebell


Arken | Folket | Färdigheter | Grundegenskaper & trauma | Hemön | Hot och stöd | Rollpersonen | Spelsystemet | Startsida | Sysslor | Talanger | Tärningarna Zonen

Sysslor

Sicken röta Tippis