Färdigheter

De tolv allmänna färdigheterna

Alla karaktärer har tillgång till 12 standardfärdigheter. Precis som grundisar har en tränad färdighet ett värde på 1–5, och en ny karaktär har 10 färdighetspoäng att fördela. Max FV vid karaktärsskapande är dock 3, och minst en av färdighetspoängen måste användas till karaktärens specialfärdighet (se nedan). Många av färdigheterna kan även förändras eller förbättras med hjälp av talanger.

Kämpa På (STY)

Används för att klara av påfrestningar, som exempelvis väder och vind. Varje bonuseffekt på detta färdighetsslag låter dig se till att en annan person också klarar av påfrestningarna.

Ta Krafttag (STY)

Används för att lyckas med olika styrkeprov. Har ingen på förhand given bonuseffekt.

Sl_ss.jpg

Slåss (STY)

Används för att angripa folk och fä i närstrid, med eller utan ett tillhygge. Bonuseffekter på slaget kan användas för att ge mer skada, att skapa Stress, att avväpna, att knuffa omkull, eller att greppa en fiende.

Smyga (KYL)

Används för att visa att tärningarna vill döda dig eftersom du aldrig kommer lyckas när det behövs. Bonuseffekter på slaget kan användas för att ge extraskada vid smygattacker.

Fly (KYL)

Används för att undkomma allehanda olyckor — allt från akrobatik och klättring till att springa ifrån zongastar. Bonuseffekter kan användas för att låta en vän lyckas med samma sak.

Skjuta (KYL)

Används för att angripa folk på distans med allt från kastvapen och pilbågar till plasmakanoner saker som nog inte finns i spelet. Bonuseffekter kan användas för att ge mer skada, avväpna, eller fälla ett offer.

Speja (SKP)

Används för att upptäcka allehanda slags faror innan det är för sent. Bonuseffekter kan användas för att besvara mer detaljerade frågor om hotet, såsom antal och vad de är ute efter.

Förstå Sig På (SKP)

F_rst_SigP_.jpg

Används för att lista ut hur saker från den gamla tiden fungerar (inklusive dess skriftspråk). Har inga på förhand givna bonuseffekter.

Känna Zonen (SKP)

Används för att identifiera olika fenomen i zonen, allt från märkliga ljussken till ohyggliga varelser. Bonuseffekter kan svara på mer detaljerade frågor om exakt hur du kommer dö på fläcken om du tar ett steg närmare.

Genomskåda (KNS)

Används för att avgöra andra personers tankar och intentioner. Bonuseffekter kan användas för att besvara mer detaljerade frågor om motparten.

Manipulera (KNS)

Används för att ljuga, övertala eller på annat sätt få folk att göra som du vill. Bonuseffekter kan användas för att ge motparten Tvivel eller Stress på köpet.

Vårda (KNS)

Används för att få brutna personer tillbaka på fötter. Bonuseffekter används för att ta bort mer trauma av den typ som vårdas.

Specialfärdigheterna

Varje karaktär har också tillgång till (minst) en specialfärdighet som är kopplat till hans Syssla, och måste spendera minst en av sina startpoäng för färdigheter på denna förmåga. Specialfärdigheterna får även de ofta någon slags bonus från någon av de särskilda talanger som är kopplade till sysslan.

Mucka (STY)

Krossaren kan använda denna färdighet för att provocera eller intimidera andra personer. Bonuseffekter används för att ge det stackars offret Stress.

Mecka.jpg

Mecka (SKP)

Skrotskallen kan använda denna färdighet för att förvandla värdelöst zonskrot till ovärderliga manicker, eller bara hålla sina prylar i fungerande ordning. Bonuseffekter kan användas på olika vis för att göra skapelserna bättre än de är i grundutförande.

Leda Vägen (KYL)

Zonstrykaren kan använda denna färdighet för att inte omedelbart falla i ett slukhål, bli uppäten, bli överfallen av zonrövare, eller på annat sätt falla offer för de otal faror som lurar så fort man rör sig utanför Arken. Bonuseffekter kan användas för att inte bara undvika farorna utan samtidigt hitta ovärderliga fynd såsom krubb och rötfritt vatten. VW-Krabba.png

Schackra (KNS)

Fixaren kan använda denna färdighet för att få tag på olika förnödenheter i Arken eller helt enkelt för att tjäna lite extra. Bonuseffekter kan användas för att få högre vinst på affärerna.

Bussa På (KYL)

Mutanten Med Hunden kan använda denna färdighet för att låta sin hund utföra vissa grundfärdigheter i mutantens ställe. Bonuseffekter används på samma sätt som är brukligt för den färdighet hunden utför. Hunden kan utföra färdigheterna Slåss, Speja, och Manipulera (som hot). Hunden kan även spåra monster och personer.

Inspirera (KNS)

Krönikören kan använda denna färdighet för att ge sina kumpaner extra lyckade på sina allmänna färdighetsslag, eller för att irritera ihjäl motståndare. Bonuseffekter flyttas helt sonika över till personen som försöker göra något, antingen som extra lyckade eller som en negativ FV-bonus på en allmän färdighet.

Kommendera (KNS)

Bossen använder denna färdighet som ett mått på hur stort hans gäng är. Detta gäng kan sedan beordras att göra alla möjliga ohyggliga saker. Bonuseffekter används främst för att få bättre utdelning av ”beskydd” som gänget utför.

Uthärda (KYL)

Slaven använder denna färdighet för att att undvika att få trauma i en situation som vanligtvis skulle kräva det. Bonuseffekter låter dig ignorera mer trauma.


Arken | Folket | Färdigheter | Grundegenskaper & trauma | Hemön | Hot och stöd | Rollpersonen | Spelsystemet | Startsida | Sysslor | Talanger | Tärningarna Zonen

Färdigheter

Sicken röta Tippis