Arken

Det var en båt som sa till en annan, va’ du va’ stilig…

Arken.jpg

…inte för att arken är stilig, men det är ändå Folkets hem, så en vackrare syn när man närmar sig genom zondiset är det svårt att tänka sig. Den ligger strandad i en bukt på en ö i zonens yttre kant. Följer man floden uppströms kommer man till zonens hjärta, och ibland flyter märkliga saker ut med vattnet och sköljs upp på stränderna.

Vatten, krubb, och andra förnödenheter

Trots sitt illa läge och trots alla drömmar bort så finns det en sak som knyter Folket till Arken: någonstans i botten på skeppet finns det förbjudna rummet som stillsamt surrar och hummar dygnet runt. Det finns en dörr in av något obegripligt fornmaterial som inget verkar rå på, och låset — utan nyckel — är likadant. Det är kanske lika bra att ingen kan ta sig in för inte ens zonstrykarna har någonsin sett fler varningssymboler på ett och samma ställe. Än mer obegripligt är vad för magiska processer som pågår inuti, men de resulterar i alla fall i en synbart oändlig ström av rötfritt vatten ur ett par fortfarande fungerande rör och kranar som leder ut ur rummet.

Nästan lika viktigt och oförklarligt är kylrummet. Smällkallt som den hårdaste vinter, även mitt i sommaren, och fyllt till bredden med fornkonserver. I alla fall är det den officiella linjen från Räknarna – gänget som har tagit som uppgift att hålla uppsikt över Arkens samlade tillgångar. Sanningen är snarare att det kanske var fyllt för 30 år sedan, eller hur långt tillbaka Folket nu kan minnas, men till skillnad från vattnet är det inte något som fyller sig självt. De fåtal burkar som zonstrykarna fått med sig hem från ett dussintal expeditioner kan inte väga upp hur mycket krubb som försvinner varje dag. Endast bossarna och Den Gamle vet nog exakt hur länge till det räcker, men ryktena talar om allt från åratal till bara några veckor.

Mindre nyttigt, men ändock viktigt för det dagliga livet på Arken, är bossarnas patronhögar. Var och en har de ett valv där de samlar på sig Arkens valuta och andra dyrgripar. Det är ur dessa skattgömmor som Folket får betalt för vad de gör och betalar för de tjänster de behöver (vilket naturligtvis leder tillbaka till bossarnas samlingar). Om det är lite oklart hur mycket krubb som finns kvar så är patrongömmorna en total hemlighet — ingen boss vill ju avslöja hur många de kan beväpna, ifall det skulle visa sig att någon annan har mer. Om man får tro deras skrävlande har de dock sammanlagt nog för att spränga hela ön i bitar flera gånger om.

ArkenO.jpg

Gryningsvalvet

Gryningsvalvet är en stor spegelsal på övre däck där alla artefakter och fynd från den gamla tiden finns samlade. Det ser pråligt ut men är kanske inte så fullt som många ibland försöker framställa det som. Den som har intresse, tid, och ork över kan alltid komma förbi och titta på samlingen (så det händer nästan aldrig) och det är ändå mest skrot som inte ens skrotskallarna anser sig ha någon användning för. Här finns även arkivet som krönikörerna samlat ihop och skriver på, och som beskriver vad som är känt om Folkets och zonens historia… det vill säga, inte så mycket mer än vad de flesta ändå minns.

När ni var yngre var rummet som senare skulle bli valvet upplyst av blinkande ljus, färgglada lampor och glittrande kulor i taket, men de slutade fungera för många år sedan. Skrotskallarna mumlar något om att det behövs ”ström” och att den tagit slut, men att det nog på något sätt finns mer i det förbjudna rummet.


Arken | Folket | Färdigheter | Grundegenskaper & trauma | Hemön | Hot och stöd | Rollpersonen | Spelsystemet | Startsida | Sysslor | Talanger | Tärningarna Zonen

Arken

Sicken röta Tippis